Logo HartaBrasovului.ro

Biserica Neagra

De la Wikipedia, enciclopedia libera
Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche, in maghiara Fekete Templom) biserica evanghelica in stil gotic din Brasov. Construita in jurul anului 1380 (probabil incepand cu 1377) si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689, cand a primit numele actual. Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Constructia bisericii a inceput serios in anul 1384 si a fost finalizata in anul 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410.

Grav avariata dupa incendiu, Biserica Neagra a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din orasul hanseatic Danzig, pentru ca mesteri locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti, insa, sunt in stil baroc nu in gotic.

Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserici-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau dealtfel unii dintre arhitecti si mesteri.

Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei, masurand 89 de metri lungime si 38 de metri latime. In aceasta biserica incap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga avand peste 4.000 de tuburi, fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti constituie unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogata de acest tip din Romania. Saptamanal se organizeaza un concert de orga.
Localizare: Brasov, BV, ROMANIA
Deschide Site Biserica Neagra

Galerie Foto

Imagini cu Biserica Neagra din Brasov, Romania

Comentarii

1
cristy - 09 Jul 2008, 02:01 pm
un articol very cool! se poate de adaugat asa ceva si cu alte biserici! :)